9 februari 2024
19:00

Gävle GIK

Referat: Hofors HC - Gävle GIK

I en intervju innan matchen med tränare Erik Andersson berättade han att laget ser det som att kvalserien börjar nu. Det är dags att kvala och vinna alla matcher som återstår. Hofors HC kom till spel med tre femmor denna kväll där två viktiga forwards var borta på landslagsuppdrag (# 18 Jegor Romanov och # 10 Srdjan Subotic). Saknades gjordes även ytterligare spelare i form av # 24 Tobias Wallin, (sjuk), # 11 Isac Enmarker (sjuk), # 29 Filip Sarlind och Liam Frisk. Det gjorde att # 22 Patrick Tschernitz fick gå in som tredjelänk i "Valbo kedjan" med # 17 Zebastian Sjödin och # 21 Noel Lengstam. Sex backar tillgängliga ikväll vilket gav tre fulla femmor men ingen avslastande fjärdekedja.

Steelers rivstartade den här matchen genom snabbt och kvickt spel. Det hann inte gå mer än 1.21 innan # 14 Emil Eriksson rundar motståndarkassen och lägger in pucken "köksvägen" där GGIK keepern Andreas Nordström inte hinner flytta över. Passet kom från # 16 Mattias Olofsson. Hofors fortsätter att spela ett kvickt och snabbt omställningsspel där man skapar flera farligheter framför GGIK kassen. Efter 6:43 skjuter # 2 Isak Hultman ett hård backskott som # 22 Patrick Tschernitz styr och pucken går otagbart in bakom Nordström. Tschernitz första mål i Steersdressen. Pass från # 2 Isak Hultman och # 21 Noel Lengstam. GGIK sticker upp i farliga lägen och vi gör inte jobbet fullt ut och spelar av och till för svårt i egen zon. Efter lite drygt åtta minuter så passar Isac Sjöman fram Brynäskändisen Marcus Ersson mitt i slottet. Marcus pangar upp den i Sohlborgs vänstra kryss och vi har 2-1. Kändes i det läget lite onödigt och slarvigt. Efter 10.46 får målskytten Marcus Ersson sitta på botbänken för hooking men HHC lyckas inte få till powerplay spelet som vi vill. Hofors fortsätter dock att skapa det mesta och hålla i taktpinnen. Strax innan periodpaus så skickar # 27 Isak Hansson-Johansson in 3-1 pucken på pass från # 14 Emil Eriksson och # 28 Nils Elfsberg. Det blir resultatet i periodpaus och skotten slutar 14-9 till hemmalaget.

Hofors börjar andra perioden bra och fortsätter med ett motiverat och kvickt anfallsspel. Efter varsin reslutatlös utvisning så skickar kapten # 25 Linus Hedström in 4-1 efter lite drygt sju minuter. För passen stod # 7 Gustav Nordström och # 20 Marcel Kanera. Huvudena börjar hänga lite mer i GGIK och Hofors fortsätter tugga på med bra spel och hög intensitet i skridskoåkningen och det dröjer bara två minuter innan # 7 Gustav Nordström sätter 5-1 på pass av # 20 Marcel Kanera och # 2 Viktor Davidson. Sedan så sätter Steelers även 6-1 av bara farten där # 14 Emil Eriksson gör sitt andra mål för kvällen på pass av # 27 Isak Hansson-Johansson och # 16 Mattias Olofsson. GGIK tar time out och någon form av effekt får det. Kanske tycker Hofors att matchen är klar? Kanske så skärper GGIK till sig? Hur som helst så präglas resten av matchen av någon form av "svängdörrshockey" där båda lagen byter chanser med varandra och försvarsspelet är obefintligt. Mest uttalat blir det i tredje perioden men det här kan inte tränarna vara nöjda med i något av lagen men ganska underhållande för publiken. Det här håller inte i kvalserien för HHC det kan vi vara säkra på. GGIK reducerar till 6-2 genom Melker Pålebo med 9 sekunder kvar av perioden efter svagt försvarpel igen från HHC. Skotten slutar 19-9 till HHC.

Tredje perioden präglas av slarvigt spel och båda lagen tappar posititioner. Det uppkommer en hel del konstiga situationer som ställer båda målvakterna inför svåra situationer. Efter 3:47 så utvisas GGIKs Axel Svensson för high sticking. Det resulterar endast i att Hofors spelarna går bort sig totalt och GGIK får två spelare helt fria mot # 37 Viktor Sohlborg och vi har reducering till 6-3 av Melvin Yng. # 2 Isak Hultman får besöka utvisningbåset efter 11:44 för boarding men Hofors dödar den utvisningen på ett bra sätt. # 21 Noel Lengstam får ett friläge där både han och många i publiken trodde att pucken gick i mål. En noggrann granskning via Hockey TV ger domarna rätt och pucken tar i ribban. Det slarviga och obefintliga försvarsspelet fortsätter och 15:36 in i tredje perioden gör # 7 Gustav Nordström 7-3 på pass av # 25 Linus Hedström och # 20 Marcel Kanera. Målfyrverkeriet är inte slut där och det dröjer bara två minuter innan GGIK återigen reducerar genom Vincent Karlsson. Dryga minuten senare hoppar pucken över GGIK backens klubba vid blå linjen och # 20 Marcel Kanera snor åt sig pucken i full fart och får friläge från röd linje. Marcel gör inget misstag utan skickar upp pucken i Nordströms vänstra kryss. Vad jag kan förstår är detta Kaneras första strut i HHC dressen. GGIK skapar några riktigt heta lägen med stolpskott och Steelers klarar sig i rena förskräckelsen undan fler baklängesmål och matchen slutar med en efterlängtad seger med 8-4. Skotten i tredje perioden slutar 11-9. Totalt blir det 44-27 i Hofors fördel.

Sammanfattningsvis så tar Hofors en efterlängtad seger och spelet fram till 6-1 och GGIKs timeout såg riktigt bra ut. Sedan tappar man både koncentration och struktur i spelet. Spelet i power play är under all kritik och resulterar endast i ett baklängesmål. Försvarsspelet blir obefintligt och med ett omotiverat GGIK så blir det fart och flänghockey eller hawaii-hockey. Det här försvarsspelet håller inte framåt och det är något som måste rättas till inför nästa match. Positivt med vinst och skönt att få in lite energi i laget. Skönt att se både # 22 Patrick Tschenitz och # 20 Marcel Kanera i målprotokollet. Ny kvalmatch mot Söderhamn/Ljusne på tisdag.